Jaki rozmiar tort weselny powinnam mieć?
Spójrzmy prawdzie w oczy, jest to temat bardzo bliski naszym sercom. Bo kochamy ciasto! Ciasto zbliża ludzi do siebie, aby uczcić chwilę w czasie. A jeśli ten moment w czasie jest dniem Waszego ślubu, to jesteśmy wielkimi fanami wypieku tortu!
Jeśli chodzi o twój tort weselny, jest kilka rzeczy do rozważenia. Oczywiście, jest też część zabawna, którą jest testowanie smaku! Degustacja ciasta jest jedną z najbardziej zabawnych czynności podczas planowania ślubu. Ciasto błotne jest wielkim zwycięzcą w nowoczesnych parach, od czekolady przez karmel po wanilię.
Ale kolejnym ważnym czynnikiem jest to, jak ciasto będzie wyglądać i ilu ludzi będzie potrzebowało. To wchodzi w skład twojego projektu tortu weselnego.
Twój tort weselny nie musi być tylko czymś, co można zjeść w ciągu dnia. Może również stać się częścią Twojego wystroju weselnego. W rzeczywistości, nowoczesne pary skupiają się teraz bardziej na estetyce swojego tortu weselnego, niż tylko na jego smaku. 16% par przywiązuje swoje kwiaty ślubne do wzoru tortu weselnego. Wiele par szuka również projektanta ciast, który może udowodnić swoje doświadczenie i projekty poprzez portfolio fotograficzne.
Ile szczebli powinien mieć mój tort weselny?
Podczas gdy Ty powinieneś wziąć pod uwagę liczbę gości, liczba szczebli, na których Twój tort weselny będzie ostatecznie sprowadzać się do tego, jak chcesz, aby wyglądał.
Ciasta wielostęgowe są tradycyjnie bardziej popularne niż ciasta jednopoziomowe. 46% par wybiera tort weselny dwuwarstwowy, a kolejne 34% wybiera tort trójwarstwowy. Zaledwie 11% par wybiera tort weselny jednopoziomowy, podczas gdy 9% wybiera tort czteropoziomowy lub więcej poziomów.
Istnieją sposoby zarówno na uzyskanie większej liczby szczebli, niż trzeba, jak i na uzyskanie mniejszej liczby szczebli, niż chce się służyć. Podwójna beczka, zmiana wielkości porcji i arkuszy ciasta to opcje, które pozwalają na uzyskanie większej ilości ciasta bez uszczerbku dla tego, ile poziomów wybierzesz.
Dla porównania, szczeble piankowe mogą dodawać dodatkowe szczeble bez konieczności płacenia lub marnowania rzeczywistego ciasta. Widziałeś kiedyś te doskonałe torty weselne w witrynie sklepu, które nigdy nie pączkują? To są idealnie udekorowane piankowe szczeble.
Kiedy już zdecydujesz, jak chcesz, aby Twoje ciasto rzeczywiście wyglądało i ilu osobom będzie służyć, jest jeszcze jedno pytanie do rozważenia; czy chcesz zachować warstwę dla siebie?
Tradycyjnie, pary zachowywały wierzchnią warstwę tortu weselnego, aby świętować pierwszą rocznicę. Jeśli jest to na karteczkach dla Ciebie, zastanów się, co to znaczy dla liczby warstw, które ma Twój tort. Należy pamiętać, że jest to również tradycja, gdy tort był kiedyś tortem owocowym i mógł być przechowywany w zamrażarce. Tak więc, jeśli trzymasz swoje ciasto, upewnij się, że rozmawiasz z piekarzem o trwałości wybranego przez siebie ciasta, jak również o właściwych metodach jego przechowywania.
Co to jest podwójne ciasto baryłkowe?
Ciasta dwuwarstwowe są obecnie niezwykle popularne i robione są przez prawie każdego piekarza.
Tort z podwójną beczką skutecznie podwaja liczbę warstw ciasta, bez podwajania efektu wizualnego. Tort dwutłuczkowy jest wtedy, gdy dwa torty tej samej wielkości są ułożone jeden na drugim, aby stworzyć efekt jednego, wysokiego rzędu. Oznacza to, że możesz efektywnie mieć ciasto dwuwarstwowe wizualnie, ale z czterema warstwami ciasta w zestawie. Możesz nawet potroić stos ciast, aby mieć ciasto z "pojedynczym poziomem", który będzie zawierał trzy poziomy rzeczywistego ciasta.
Jest to świetna opcja, jeśli chcesz mieć mniej szczebli na swoim torcie, ale musisz obsłużyć więcej gości. Albo, jeśli po prostu lubisz ten styl.
Jeśli chcesz zachować górną warstwę ciasta dla siebie na swoją rocznicę, możesz zmniejszyć o połowę "górną warstwę" ciasta dwuwarstwowego, jednocześnie podając dolną połowę.
Co to jest ciasto prześcieradło?
Co jest lepsze niż jedno ciasto? Mieć dwa torty! Torty prześcieradła są skutecznym zapasem tortów i szczególnie nadają się na wesela z dużą liczbą gości.
Tort z blachy to nie dekorowany, jednowarstwowy tort pieczony w dużej, płaskiej brytfannie i przechowywany w miejscu, w którym odbywa się impreza, aż do momentu, w którym zostanie podany. Można go wybrać tak, aby miał ten sam smak i miał ten sam podstawowy lukier co tort weselny, aby nikt nie stracił jego smaku.
Kiedy nadejdzie czas na tort, Twoje miejsce pokroi arkusz tortu, aby rozprowadzić go razem z głównym tortem weselnym. W ten sposób możesz podać tort większej liczbie osób, nawet jeśli wybierzesz wizualny tort weselny, który może nie służyć wszystkim.
Jakie porcje wielkości mam podać?
Na weselach są dwie główne porcje ciast; deser i kawa.
Porcje deserowe są naturalnie większymi porcjami ciasta i wychodzą jako danie deserowe. Dla wielu par oznacza to, że mogą zaoszczędzić trochę pieniędzy, mając swoje ciasto podwójnie jako prawdziwy deser. Może się to przydać zarówno do posiłku zasiadanego, jak i jako opcja koktajlowa. 56% par decyduje się na podanie tortu weselnego jako deseru.
Porcje kawy są zazwyczaj o połowę mniejsze od porcji deseru i wychodzą po podaniu deseru. Zazwyczaj są one dodawane jako słodki smakołyk, gdy lokal lub firma cateringowa oferuje herbatę i kawę, aby zakończyć wieczór. 44% par decyduje się na porcje ciasta kawowego na ślubie.
Te wielkości porcji będą miały bezpośredni wpływ na to, ile ciasta potrzebujesz na liczbę gości, których masz. Oczywiście, porcje deserowe będą wymagały więcej ciasta, więc może to oznaczać, że masz większe ciasto lub mniej gości. Podczas gdy porcje kawy będą oznaczać, że Twoje ciasto może być większe lub mniejsze.
Podczas gdy myślenie o wielkości porcji jest ważne, jeśli jesteś ustawiony na to, co chcesz, aby Twoje ciasto wyglądało, są sposoby na obejście tego. Porozmawiaj z piekarzem o tym, jakie opcje będą dla Ciebie najlepsze zarówno wizualnie, jak i finansowo. Ponieważ, a my nie możemy sobie tutaj pomóc, powinieneś mieć to, co chcesz na swoje ciasto, i zjeść je również!
Komentarze (0)