Post

Wszystko, co musisz wiedzieć o otwartym barze na swoim ślubie

Jest to trudna rzeczywistość planowania ślubu: jedzenie i picie zwykle zjadają dużą część Twojego ogólnego budżetu. Jeśli chodzi o bar weselny, koszty mogą gwałtownie wzrosnąć. Jeśli serwujesz prawdziwego szampana lub likier premium, niebo jest limitem. W dzisiejszych czasach większość wesel ma pewne odmiany otwartego baru, gdzie para (lub ktokolwiek płaci za wesele) jest gospodarzem wszystkiego, co jest serwowane tego wieczoru. 

Co to jest otwarty bar?

Otwarty bar jest wtedy, gdy gospodarze weselni płacą rachunek, a nie goście. Oznacza to, że w barze nie odbywają się żadne transakcje gotówkowe. Według Kristen Baxter, dyrektor ds. wydarzeń w Abbey Road Farm w Oregon's Willamette Valley, pojęcie otwartego baru weselnego ewoluowało. Według firmy Baxter, pożądanym trendem jest to, że pary myślą nieszablonowo ze swoimi barami. Może piwo i wino to właściwy wybór; może bezalkoholowe wesele to ich decyzja. Poznaj eksperta Kristen Baxter, dyrektorkę wydarzeń w Abbey Road Farm, popularnym miejscu weselnym w Oregon's Willamette Valley.

Koszt otwartego baru

Cena otwartego baru zależy całkowicie od tego, co serwujesz. Jeśli kupujesz pakiet napojów przez swoją firmę cateringową - to znaczy, że to ona odpowiada za wszystkie posiłki i napoje serwowane na weselu - najprawdopodobniej otrzymasz cenę za głowę. Napoje bezalkoholowe będą stanowić ułamek ceny każdego alkoholu, natomiast piwo, wino i likier przyniosą dodatkowe koszty.

Ile alkoholu potrzebujesz na swoje wesele?

Ogólnie rzecz biorąc, im więcej opcji zapewniasz, tym większy będzie koszt za sztukę. Im więcej zapłacisz za drinka w restauracji, tym więcej będzie kosztować włączenie go do Twojego otwartego baru. Jeśli serwujesz szampana, czerwony burgund i 12-letnią szkocką, składka może naprawdę zacząć gwałtownie rosnąć. Jeśli Twój lokal jest bardziej elastyczny i zorientowany na majsterkowanie, być może będziesz mógł zaoszczędzić pieniądze na barze weselnym, samodzielnie podając napoje. Pamiętaj, aby wziąć pod uwagę nie tylko cenę alkoholu, ale także koszty wynajmu szkła, lodu, pracy, napiwków, a w niektórych przypadkach także ubezpieczenia. Dostawcy usług cateringowych z reguły wliczają to wszystko w koszt jednostkowy. Wielu dostawców usług cateringowych robi to samo, więc goście nie ponoszą ciężaru płacenia za usługi. W Stanach Zjednoczonych ludzie są szczególnie często przyzwyczajeni do napiwków, a niektórzy docenią sposób, w jaki można to zrobić bez względu na wszystko. "Zdecydowanie nie jest to wymagane, ale my wystawiamy słoik z napiwkami", mówi Baxter. "Ludzie pytają o nie, bo chcą się zająć serwerem, który opiekuje się nimi całą noc." To decyzja, którą muszą podjąć gospodarze.

Zalety i wady otwartego baru

Według firmy Baxter, większość par wybiera otwarty bar, ponieważ jest to lepsze doświadczenie dla gości". "To sprawia, że jest to bardziej uroczyste", mówi. Twoi bliscy prawdopodobnie już wydali pieniądze na podróże, prezenty i wiele innych rzeczy, a goszczenie ich na wieczór jest grzecznym gestem". "Twoi goście doceniają przyjazd i nie muszą przynosić ze sobą portfela, ani martwić się o to, ile drinków chcą zapłacić. To sprawia, że imprezy są bardziej płynne i przyjemne, bo nie musisz o tym myśleć". Ponadto, płacenie za drinki wymaga czasu, a ponieważ bar weselny jest zwykle popularnym miejscem, konieczność płacenia w miarę upływu czasu może zarobić na dłuższe kolejki. "A konieczność zamknięcia karty na koniec nocy to absolutnie najgorsza rzecz, o jaką możesz poprosić swoich gości" - mówi Baxter. Niektórzy goście uznają bary gotówkowe za nieco tandetne" - mówi Baxter. Jedynym prawdziwym przekrętem otwartego baru "jest oczywiście koszt zapłacenia za niego".

Zmodyfikowane otwarte bary

Dobrą wiadomością, według firmy Baxter, jest to, że niewielu gości weselnych oczekuje pełnego baru, w którym można zamówić dowolny pojedynczy słód lub tequilę-tonik, a mniej par wybiera tę drogę". "Obecnie prawie nikt nie prowadzi baru z pełną obsługą podczas ślubu" - mówi Baxter. "Kiedy zaczynałem w branży, bary pełnoobsługowe były o wiele bardziej powszechne. Ale w ciągu ostatnich trzech do pięciu lat, prawie w ogóle się to nie udało." Jest wiele wad baru z pełną obsługą. "Dostarczanie każdego rodzaju likieru jest nieopłacalne", kontynuuje Baxter. "I kończysz z paczką butelek, z których wyjęto tylko dwa strzały - co robisz z tym całym produktem na koniec wieczoru?" Zamiast tego, wiele par podaje tylko piwo i wino, co może drastycznie obniżyć koszty. "Zdecydowanie postrzegamy to jako trend", mówi Baxter. "Coraz więcej ludzi w ogóle nie serwuje alkoholu, ale robi zabawne rzeczy z sokami i napojami gazowanymi. To świetny sposób na zaoszczędzenie pieniędzy." Jeśli ludzie robią coś więcej niż tylko piwo i wino, zrobią kilka charakterystycznych koktajli. Zapasanie tylko tych alkoholi, które są potrzebne do dwóch koktajli, zamiast pełnego zestawu alkoholi, jest o wiele bardziej przystępną opcją. Gospodarze mogą również zaplanować rozpoczęcie picia drinków o godzinie koktajlu, podawać je aż do wyjścia, a następnie przejść na piwo i wino, zamiast kupować wystarczającą ilość likieru na całą noc. "Koktajle sygnowane są również naprawdę fajnym sposobem na ożywienie wieczoru", mówi Baxter. "Naprawdę spersonalizuj to i zrób to po swojemu."

Komentarze (0)

Zostaw komentarz